Saturday, March 31, 2012

Местна литература - "Челистът на Сараево" от Стивън Галауей


Наскоро срещнах една много лъчезарна и усмихната канадка на име Колийн. Тя е изключително мила и приветлива жена, която е обсебена от необхватния и разнообразен свят на литературата, с две думи, много чете.
Използвах запознанството ни, за да я помоля да ме въведе в канадската литература, чийто един-единствен роман, "Английският пациент", познавах.
Ето така попаднах на младия автор Стивън Галауей и романът "Челистът на Сараево".
Искам да отбележа, че Галауей няма нищо общо със Сараево, Босна и Херциговина, бивша Югославия или изобщо Източна Европа.
Романът му е вдъхновен от хора преживели сръбската окупация в периода 1992-1996 година.
Действието се развива в разрушаващо се Сараево и проследява живота на трима души, Ароу, Кенан и Драган, които нямат никаква връзка по между си, освен борбата за оцеляване, страхът от мъжете на хълмовете и музиката на челистът.
Мъжете на хълмовете са врагът, снайперистите, които си избират случайни мишени от цивилни граждани и ги превръщат в скоростна жертва на огнестрелните си оръжия.
Челистът е онзи смачкан от войната музикант, който изпълнява обед в продължение на двадесет и два дни, на едно и също място, в един и същ час да свири на своето виолончело в памет на двадесет и двете жертви, които мъжете на хълмовете са убили на същото място.
"Челистът на Сараево" е книга за ужаса от войната и вечната травма, която тлее в човешката душа, за страха и волята за живот, която той поражда. "Челистът на Сараево" е отпечатъка в историята на всички онези, чийто спомени не могат да бъдат изтрити и забравени.
Похвално е делото на автора да пише за събития, които никога не е преживял, но чиято обреченост е успял да усети в спомените на преживелите ги.
Романът е приятен за четене, Галауей не се е опитвал да придаде излишен драматизъм и тъга на текста, с който да го превърне в досадна сензация.
Единственото, което ми липсваше беше повече яснота относто историята на конфликта в Сараево. До последно  не каза кои точно са мъжете на хълмовете и защо са там, кои са причините за обсадата, религиозните конфликти и т.н.
Книгата е интересна, ако някой се интересува мога да му я пратя :)

2 comments:

  1. Историята е: http://www.google.bg/imgres?q=chello+player+sarajevo&hl=bg&client=firefox-a&hs=B1E&sa=X&rls=org.mozilla:bg:official&biw=1908&bih=918&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=cEWKw0hGwgpxyM:&imgrefurl=http://talesofasojourner.wordpress.com/2011/07/21/the-cellist-of-sarajevo/&docid=IkAk3YaTRfPE_M&imgurl=http://talesofasojourner.files.wordpress.com/2011/07/vedran-smailovic487cellist.jpg%253Fw%253D500&w=400&h=269&ei=FjbPT7OdOcaP4gTA5oXMDA&zoom=1&iact=rc&dur=184&sig=110758483594679891274&page=1&tbnh=127&tbnw=169&start=0&ndsp=51&ved=1t:429,r:18,s:0,i:104&tx=136&ty=75

    А може би най-запомнящата се сенимка от това време е на човека свирил в разрушената сараевска библиотека: http://2.bp.blogspot.com/-2SjuhReav6I/TVZuyitPEpI/AAAAAAAAACw/CvMjsyjn-s8/s400/1993-plakat2.jpg

    ReplyDelete
  2. Здравей,
    Благодаря за препратката!
    От същата жена научих, че Галауей се е срещнал с челистът при едно от посещенията си в Сараево години след окупацията.
    Ако се интересуваш от книгата, с удоволствие ще ти я изпратя :)

    ReplyDelete