Monday, April 12, 2010

Вредни съставки в козметичните продукти
Чиста, естествена и здрава кожа и тяло

Мъгливо и студено е вън, кожата ви е суха и протрита от търкане, за да я стоплите, изкушавате се да влезете в първия магазин, да пресегнете към рафта и да купите този огромен флакон с „натурален“ овлажнител за кожа. Във всеки голям хранителен магазин тези дни, ще намерите безброй „натурални“ козметични продукти с ботанически съставки и „зелени“, спасяващи земята, флакончета. Но какво точно означават надписите „чисто“, „натурално“, „билкови съставки“? В много случаи почти нищо.
В САЩ когато FDA( Food and Drug Administration/Хранителна и Лекарствена Администрация) групира козметика и продукти за лична употреба, не изисква предварителни проучвания и изследвания върху даден продукт. С изключение на шепа забранени съставки, производителите могат да използват почти всеки суров материал, без да има нужда от разрешението на FDA.
В резултат на това козметичните продукти могат да съдържат някои от следните вредни за здравето съставки:

  • Phthalates(фталати), намиращи се в синтетичките парфюми. Това са разрушители на жлезите с вътрешна секреция, които са свързани с развитието и репродукцията на токсичност, имунотоксичност, токсичност на орделни органи. Ако в съставките на козметичен продукт откриете думата fragrance (което е различно от чисто масло или есенция), то този продукт съдържа фталати.

  • Propylene glycol(пропилен гликол), свързан с развитието на рак и репродукцията на токсичност, алергии, имунотоксичност, кожни и очно раздраснения. Често се съдържа в лосиони, кремове, почистващи млека, шампоани, балсами, дезодоранти. Може да го разпознаете под следните имена: 1,2-dihydroxypropane, 2-hydroxypropanol, methylethyl glycol, 1,2-propanediol, propane-1,2-diol.

  • Parabens(парабени). Използват се като консерванти в ужасно много козметични продукти и са свързани с рак, развитие на токсичност и могар да укажат вреда на полови органи и възпроизводствения процес. Можете да ги откриете под следните имена: 4-hydroxybenzoic acid, benzoic acid, 4-hydroxy-..., p-carboxyphenol, p-hydroxybenzoic acid, p-salicylic acid, 4-hydroxybenzoic acid, или само parabens

  • Mineral oil(минерални масла). Това е петролен дериват(производна функция на петрола), който е свързан с рак, токсичност на органи и имунотоксичност. Може да бъде записан в съставките на продуктите под следните имена: deobase, heavy mineral oil, hydrocarbon oils, light mineral oil, liquid paraffin, liquid petrolatum, paraffin oil, paraffin oils, paraffinum liguidum, prolatum oil, white mineral oil или petroleum

  • Sodium lauryl sulfate, sodium laureth sulfate е изпозлван в сапуни, шампоани, пяна за вана и душ гел. Може да причини токсичност на органи, раздразнение на кожата, очите и косата. Имената, под които се крие са: PEG-(1-4) lauryl ether sulfate, sodium salt, plyethylene glycol(1-4) lauryl ether sulfate, sodium salt и други имена, които още не знаем

  • Oxybenzonate, широко разпространен в противослънчени лосиони,млека и други продукти, които съдържат SPF защита. Свързва се с раздушаване на ендокрина, нанасяне на вреди в половата система, алергии, раздушаване на клетки. Обикновено го записват под следните имена: benzophenone-3, 2-benzoyl-5-methoxyphenol, 2-hydroxy-4-methoxybenzophenone, (2-hydroxy-4-methoxyphenyl), phenylmethanone и други имена, които още не знаем. За безопасен противослънчев лосион изберете продутк, който съдържа: zinc oxide, titanium dioxide.

No comments:

Post a Comment