Friday, April 17, 2015

Advanced Style



Още един от филмите, които не успях да гледам на VIFF 2014, а в последствие, е документалния филм за мода Advanced Style. 
Всичко тръгва от странната идея на Ари Сет Коен да създаде моден блог, в който да публикува снимки на стилни или щуро облечени хора от улиците на Ню Йорк, нещо като известния моден блог The Sartorialist. Но целта на Коен не са всички добре облечени хора, а само една определена група, която обикновено остава в сянка - “третата възраст”. Точно така, добре ме разбрахте, уличните модели, които избира фотографът са между 60 и 103 години. 

След успеха и радушният прием на блога, излиза книга албум с най-добрите фото попадения на Коен, а малко по-късно една от иконите на нюйоркската улична мода режисьорката на модни филми Лина Плоплите решава да документира живота на някои от най-изтъкнатите модни представителки от колекцията на Коен. Резултата е 72 екстравагантни минути, в които няма нищо по-забавно от това да се запознаете с ентусиазма и въображението, с които "напредналата възраст" съчетава тоалети, багри, текстури и аксесоари. Дамите, които участват в Advaced Style не следват модни тенденции, но всяка от тях има някакъв моден фетиш, с който диктува неподптавения си и уникален собствен стил. Това, с което поразява филмът обаче е нюансът на щастие, с който хобито мода захранва дамите и пълното отсъствие на суетата от старостта. Една от “актрисите” във филма споделя: “Никога не съм искала да изглеждам млада. Искала съм да изглеждам страхотно. “ Още едно доказателство, че младостта не е само гладка кожа, но и състояние на духа. Каквото и да правите, пазете го. 








No comments:

Post a Comment