Sunday, February 15, 2015

"Странната библиотека" от Харуки Мураками


“Странната библиотека” е последната излязла книга на английски от Харуки Мураками. Мернах я в книжарницата и докато й хвърля един поглед, взех, че я прочетох. 
Книжката привлича окото с интересния си визуален формат, шрифт и сайкаделик илюстрации почти на всяка страница. Това обаче не е роман, а къс разказ-приказка, който ще изядете за 20 минути. Любознателен ученик решава, че иска да научи повече за данъчната система в Османската империя и докато търси съответните книги в библиотеката се забърква в ексцентричен, забулен муракамски сюжет. Креативните илюстрации, които придружават текста още повече го подчертават и, по мое мнение,  именно те правят книжката продаваема и изобщо съществуваща. Приказката е прекалено кратка, за да бъде публикувана в самостоятелна книжна форма.  Подозирам, че предстоят да излязат и други кратки произведения на Мураками в подобен илюстрован вариант и ще се заформи нещо като колекционерска серия. 2 comments:

  1. тъкмо за това писах днес! :)))) Хареса ли ти? Аз май че бях водена повече от илюстрациите, отколкото от текста (тъжно и хубаво е, че Мураками може вече да прави това), но е весело книжле, не? :))
    л

    ReplyDelete
  2. Да, мисля, че се е получило добре с текста и илюстрациите. Честно казано, графичния дизайн и формата веднага ме грабнаха!

    ReplyDelete