Friday, September 20, 2013

Thermae Romae - Манга История За Римските Бани


Мари Ямазаки се прочу напоследък с манга биографията, която създаде за Стийв Джобс. Адаптирайки я по официалната биография написана от Уолтър Айзаксън, Ямазаки пресъздава събитията във визуална форма с присъщия комикс контекст. И тъй като излиза на серии ще изчакам да излязат всички преди да я прочета, затова днес ще ви разкажа за друг проект на Ямазаки - "Thermae Romae".
Това е манга история за приключенията на един римски архитект, който докато търси озарение и вдъхновение за следващия си проект се подхлъзва в един басейн и сместо да се удави се пренася във времето и попада в съвременна Япония. Целият том се върти около създаването на нови бани, басейни и съоражения свързани с тях. Архитект Лусий често попада в съвременна японска баня и се изумява от постиженията на т.нар "плоски лица" (така авторката нарича японците в романа).  Мари Ямазаки си признава след всяка глава колко е обсебена от древни обществени бани и прибавя допълнителна история за традициите на къпането в съответния римски период. Така мангата, която е характерна с кратките си диалози позволява на читателя да надникне по-дълбоко и да опознае отношението на римляните към къпането. 
Досега нямах опит с мангата, дори не знаех, че се чете отзад напред, но този том не беше лош, още повече, че изглежда доста луксозно - с твърди корици, прозрачна матова подвързия и дебела гланцирана хартия. Илюстрациите на Ямазаки са забележителни и малко по-вчечатляващи от самия сюжет. Чете се изключително бързо, но пък много тежи и не може да си я разнасяте навсякъде. Но затова пък стои красиво на лавицата. 


1 comment:

  1. изглежда супер. мерси, че сподели.

    ReplyDelete