Saturday, August 24, 2013

"Колимски Разрази" от Варлам Шаламов


Вчера фейсбук страничката на Библиотеката ме подсети за книга, която прочетох пролетта, но все така не успях да събера смелост да споделя впечатления. Дори тази снимка беше готова преди месеци и ме чакаше да събера мислите си и да ги разхвърлям в някоя публикация. 
Бях ви разказала за Шин Донг-хюк и живота му в трудов лагер в Северна Корея. 
Е, историите на Варлам Шарамов, описващи руския Гулаг не са по-различни в своята жестокост, обреченост и безмилостно потъпкване на човешките права. Но докато "Бягство от лагер 14" разказва само историята на Шин, "Колимски разкази" овековечава историята на много животи осъдени, погубени и забравени в пределите на руския Гулаг. 
Осъдени по абсурдни причини хиляди мъже са заточени далеч на север из сибирските гори, където се намират трудовите лагери на руската власт. Принудетелният труд, на който са осъдени се извършва в извънредно сурови условия, оставящи смразяващи усещания на безпътие и смърт. 
Безпощадна е тази част от историята на човечеството, в която милиони животи са погубени и забравени подари вярата в една болна идея. 
Шарамов възкресява имената и животите на мъжете, които среща в дългия си престой в Гулага. Съдби оказали се изкупителна жертва на сталиниската "правда", осъдени и погубени в мразовитите сибирски гори. Съдби, които оживяват в страниците за нас, съдби, които не искат да бъдат забравени и заличени от историята. Тежеста им се струпва на плещите ни, оставя ни без дъх, хваща ми за гърлото, стиска ни силно и ни отваря очите. Кара ни да се огледаме в собствения си живот и ни дава тази спасяваща глътка въздух на благодарност към щедростта на съдбата.
Предлагам ви едно по-задълбочено и прекрасно ревю на книгата в Библиотеката.
А разказите може да прочетете в Читанка.

2 comments:

  1. Pro4etoh 2 razkaza - kratki, no raztarsva6ti...
    Moje li da popitam kakvo e tova varhu knigata na snimkata? :)

    ReplyDelete