Saturday, June 15, 2013

Къде е демокрацията в България?

    
    Снимка от тук


Имах идея да пиша за протестите в Турция, демокрацията и Ергодан, но събитието, което разтърси цяла България вчера дълбоко засегна гражданският ми дълг и не мога да се въздържа да не коментирам случилото се. 
Изборът на Делян Пеевски за председател на ДАНС заби поредния силен и звучен шамар на българския народ, като за пореден път му показа, че демокрацията в България е илюзия. Политическата сила в родината десетилетия наред сменя цвета и принадлежността си, но продължава безскрупулно да обслужва интересите единствено на организираната престъпност. До вчера Пеевски беше единственият кандидат и министър-председателя Пламен Орешарски заяви, че въпреки липсата на опит, той е най-подходящия за тази длъжност, защото България трябва да направи широки стъпки в борбата с организираната престъпност. Пеевски, който е част от тази порочна структура и е сбъднал детската си мечта да стане мутра, сега иска да оглави и ДАНС. Промените за избора на председател на държавната агенция "Национална Сигурност", които са гласувани дни по-рано, в полза на назначаването на Пеевски са същите, които години по-рано, през 2005 година, му донесоха поста на следовател в икономическия отдел на Столична следствена служба, където той бе назначен "по изключение". Излиза, че назначаването му на високи  длъжности е прецедент, но не заради високи интелектуални качества, морал или отдаденост за благото на родината, а заради силният юмрук, който пази гърба му. Очевдино сред настоящите управляващи, слуги на олигархията, не е останала и трошица достойнство, с която да прикрият от кумски срам задкулисния сценарий на своето управление. Отказът на Пеевски от председателският пост в ДАНС няма да промени нагласата на хората, защото не кой ще знаема тази длъжност, а начина, по който се стига до нея и интересите, които защитава, е въпросът, който разяри обществото. 
Управляващте звена в България потвърдиха, че прозрачност в управлението има! Но тя не е в полза на благоденствието на нацията, а в уронване авторитета на България пред международната общност. Демокрацията е народовластие, основава се на равни права на гражданиете в управлението. 45 години българският народ търпя тоталитаризъм, 24 олигархизъм, стигнахме дъното, копаем под него, а тази пуста демокрация все не излиза наяве.   
Но ние знаем, че тя е там. Демокрацията. Струпана на улиците и площадите, тропа по вратите на властта и силата й няма да стихне докато не пребъде...

No comments:

Post a Comment