Saturday, July 2, 2016

Kаквото ти принадлежи от Гарт ГрийнуелДебютният роман на Гарт Грийнуел, “Каквото ти принадлежи” беше посрещнат доста радушно сред литературните издания, които следя. 
От години съм абонирана за списание The Economist и съм забелязала, че макар и рядко, в рубриката им за книги понякога попада рецензия на художествена литература, а веднъж озовал се на техните страници, който и да е романът, съм сигурна, че ще ми хареса. Така открих Феранте и поради същата причина реших да не отмина книгата на Грийнуел.
“Каквото ти принадлежи” е картина за копнежа на един мъж по друг мъж. Лирическият герой е американец, който преподава в елитна софийска гимназия, живее от няколко години в България и един ден случайно попада на Митко, не къде да е, а в тоалетните под НДК. Митко е привлекателен, но неуловим образ, който продава тялото си за пари. Макар и отлично да осъзнава това, главният герой е подчинен на сластолюбието в присъствието на Митко и е готов да пренебрегне достойството си, да бъде унизен и използван. В тази кратка литературна сфера няма романтика, нито любов. Доминират сурови чувства и гнетни събития, сякаш Грийнуел целенасочено е обърнал внимание на тези срамни моменти в живота, в които човек се чувства отритнат от целия свят. 
Иска ми се да не подмина и един второстепенен образ от “Каквото ти принадлежи”, чието трайно пребиваване в романа, за мен поне, беше доста осезаемо и дълбоко - образът на България. Струва ми се, че това, което придава неоспоримата художествена стойност на творбата е пропорционалността на душевните настроения на героя със заобикалящата го среда. Прецизността, с която Грийнуел описва грапавите повърхности на родната действителност с точност кореспондират на колебанията и гнета, които се раждат и умират във вътрешния свят на героя.
Присъствието на градската среда в хода на сюжета смекчава унилата и замираща атмосфера на романа. Действието преминава през няколко български града, всеки един от които Гарт Грийнуел старателно представя на читателя. 
Удивително ми беше колко реалистично, но и красиво изглежда България в този американски роман.

"Каквото ти принадлежи" предстои да излезе на български съвсем скоро под логото на издателство Black Flamingo. 

2 comments:

  1. имаше откъс в последната "гранта". много честно писане. не се срамува от срама грийнуел.

    ReplyDelete
    Replies
    1. гледах представянето на грантата в ютюб и там манол спомена, че го има и грийнуел. много хубаво пише, много честно, както казваш, а да видиш колко добре улавя градската атмосфера в романа. заръчала съм грантата, че тая тема за града много ме вълнува.

      Delete